MuhammadiyahLamongan.com –Musyawarah Daerah (Musyda) ke-11 Pimpinan Daerah Nasyiatul ‘Aisyiyah (PDNA) Lamongan digelar pada hari Sabtu, (10/6/2023), di Gedung Dakwah Muhammadiyah (GDM) Brondong.
Dalam acara tersebut, Masroin Assafani MA, wakil ketua PDM Lamongan, memberikan sambutan dan arahan kepada para kader PDNA Lamongan. Dalam sambutannya, Masroin Assafani memberikan pencerahan mengutip kitab “fii Dzilalil Qur’an” tentang hakikat kehidupan, termasuk kehidupan organisasi PDNA, yang meliputi tiga hal: bergerak, tumbuh dan berkembang, serta memperbanyak jaringan.
Sebelum mengakhiri sambutannya dan memulai Musyawarah Daerah ke-11 PDNA Lamongan dengan membaca basmalah, Masroin Assafani MA juga membacakan puisi karyanya sendiri.
Berikut adalah isi puisi tersebut:
ANDAIKAN TIADA CINTA
Oleh; Masro’in Assafani
Tuhan!
Engkau Maha cinta
Tuhan!
Engkau tebar cinta di alam raya
Tuhan!
KasihMu membuana mencerahkan semesta.
Tuhan!
Andaikan tiada cinta
Maka tiada Muhammadiyah
Andaikan tiada cinta
Maka tiada Aisyiyah
Andaikan tiada cinta
Maka tiada pemuda Muhammadiyah
Andaikan tiada cinta
Maka tiada NA
Tuhan!
Andaikan tiada cinta
Tiada pelajar muhammadiyah
Andaikan tiada cinta
Tiada Ikatan Maha Siswa Muhammasiyah
Tuhan!
Andaikan tiada cinta tiada tapak suci putera Muhammadiyah
Andaikan tiada cinta tiada kepanduan Hisbul waton Muhammadiiyah
Tuhan!
Andaikan tiada cinta, tiada muktamar muhammadiyah
Tiada musyawarah wilayah Muhammadiyah
Tiada Musyda Muhammadiyah, bahkan sampailah tiada musyda Nasyi’atul ‘Aisyiyah
Tuhan!
Andaikan tiada cinta dan kasihmu
Tiada dan tiada kader penerus Muhammadiyah, tiada Desi Ratnasari terpilih menjadi pimpinan wilayah Nasyiatul ‘Aisyiyah.
Putri belia mencerahkan Lamongan, Jawa Timur, Indonesia, bahkan insyaaAllah alam semesta.
Andaikan tiada cinta
Reporter : Wiwin Waladatus Sholihah